Tudástár

Egy kis segítséget szeretnék nektek nyújtani abban, hogy különböző technikákhoz milyen eszközökre lesz szükségetek.

Amigurumihoz leggyakrabban vékonyabb típusú pamut fonalat szoktunk használni, kettes-hármas horgolótűvel, de természetesen vastagabb pamut, zsenília, stb. Fonalból is különleges figurák készíthetők. Minél vastagabb a fonal, a figuránk annál nagyobb lesz a végén. Amiguruminál fontos, hogy a fonal ajánláshoz írt legkisebb horgolótűvel dolgozzunk. Pl. Ha a gombolyagon az ajánlás 4-5ös horgolótűt ír, akkor a 4-es méretet válasszuk.
Amigurumihoz szükségünk lesz még igény szerint biztonsági szemekre,orrokra, jelölőkre, valamilyen tömőanyagra, ollóra, az összevarráshoz nagyobb lyukú (tompa) tűre, illetve egy mintára a figura elkészítéséhez. Nagyon szép mintákat találhattok nálunk különböző amigurumis kézimunka könyvekben, illetve az interneten is.

Punch needle
A technikához különböző típusú fonalak használhatóak de leginkább gyapjúból szokták készíteni, Különböző színekben.
Punch needle-varázstű, himző ráma, kongré alap, ragasztó vagy vasalható vetex a fixáláshoz, olló.

Kötés
fonalhoz illő megfelelő vastagságú kototukkel készítünk először egy próba kötést. Ezzel tudjuk megállapítani hogy mennyi fonalra lesz szükségünk illetve hogy jó méretű kötőtűt választottunk e. a próba kötést kimossuk így tudjuk megállapítani a készülő ruhadarab megfelelő méretét, mivel előfordulhat,hogy  mosásnál egy kicsit összeugrik a fonal. Mindig ügyeljünk a megfelelő mosási technikára, sok természetes fonal nemezelődhet a mosógép dobjában! Ha nem vagyunk biztosak a mosást illetően inkább mossunk kézzel és szárítsuk a ruhadarabot fektetve.
A kötéshez szükségünk lesz még szem jelölökre, tű végekre, (hogy a szem ne szaladjon le amíg nem dolgozunk), kézimunkaollóra és egy megfelelő mintaleírásra.kötőtűkből is sokféle található a piacon, azt válasszuk amelyikkel a legegyszerubben tudjuk a választott mintánkat megkötni. Pl.
Sálat, párnahuzatot lehet egyenes kötőtűkkel kötni, míg sapkát,pulóvert különböző hosszúságú körkötőtűkkel. Csavart mintához segédtűre, fogyasztashoz és kisebb munkákhoz zoknikötőtűre is szükségünk lesz.

Horgolás
Itt is fontos a megfelelő méretű horgolótű kiválasztása. Továbbá szemjelölők,  bármilyen összetételű, vastagságú fonal, szálvarró tű,kézimunka olló,mintaleírás. Vastagabb, 5mm-es pamut fonal horgolásával remek otthoni kiegészítőket,táskákat lehet készíteni! Érdemes kipróbálni, főleg ha idő szűkében szenvedünk, mert ezekkel a fonalakkal nagyon hamar szerezhetünk sikerélményt magunknak.

Makramé
Csomózásos technika. Általában vastag, ( 3 mm-es és 5mm-es ) pamut fonalat használunk hozzá. Választhatunk sodrott pamutfonalat, 3ply sodrott kötelet, zsinórfonalat, de díszíthetjük a munkánkat akár gyapjú fonallal is. Nagyon sokrétű technika, rengeteg mindent lehet belőle készíteni. Makramé virágtartót,  kulacstartót, táskát, övet, nyakörvet, karkötőt és még sorolhatnám tovább, tovább. Ehhez a technikához szükséged lesz valamilyen makramé fonalra, fa rúdra vagy karikára, táskafülre, attól függően, hogy mit készítesz. Továbbá ollóra, díszítéshez másmilyen fonalra, golyókra, esetleg egy kis ragasztóra.

Ha valamilyen kérdésedre nem találtál ebben a leírásban választ, tedd fel nekünk személyesen a 16. Kerületi üzletünkben, vagy írj e-mailt az info@anyafonja.hu címre.

Jó alkotást!